Címke: átalakítás

Családi ház – gondold újra!

Ha láthatnád az otthonodban rejlő lehetőségeket, vajon megkönnyítené a döntésed:
– eladd és vegyél újat
VAGY
– maradj és alakítsd át igényeidnek megfelelően?

Ennél a budapesti családi háznál funkciók felcserélésével és minimális falmozgatással új alaprajz és berendezési terv készült.

A előszobát, a dolgozót és a külön wc-t nem érintené a változás, illetve a fürdőszoba berendezése is az eredeti terv szerint maradna, csupán egy mosókonyha rész lenne pengefallal leválasztva. A wc melletti átjáró befalazása és a falbeugróba gardrób beépítése az előszoba tárolóit növelné, illetve megszűnne a lakás labirintus jellege. A megmaradó közlekedő a gardróbozásnak köszönhetően funkcionálissá is válna, és ezáltal a teljes lakás alapterületére nézve a felesleges közlekedők minimálisra csökkennének.
A konyha-étkező-nappali helyére kerülne át a két hálószoba, mely helyiségekhez jobban passzol az erkélyes megoldás. Itt a közlekedő mérete gardróbozással csökkenne. Az étkező-konyhával, a két hálószoba és közlekedő egybenyitásával tágas lenne, és még kertkapcsolat is létrejönne, a teraszon -a konyha közelsége miatt- könnyeben megoldható egy baráti kerti-parti, grillezés.

Látványtervek

Vidám-bohém-eklektikus otthon 3.rész

Ez a 45 nm alapterületű panellakás 1 hónap alatt lett otthona tulajdonosainak terveim szerint.
A teljes körű felújítás során a külső nyílászárókon (bejárati ajtó és ablakok) és a radiátorokon kívül minden újonnan került kialakításra.
Megrendelői kérésre a lámpahelyek könnyebb elhelyezése miatt, mivel a konyha-étkező és a háló-gardrób többfunkciós helyiségek, mindenhova gipszkarton álmennyezet került.

A padló az egész lakásban – megrendelői kérésre – küszöb nélkül lett lerakva, halszálkamintás fahatású 15,5×60 cm-es burkolat borítja az előszoba, a konyha, a fürdő, a wc és a nappali helyiségét. Több fal teljes egészében klinker téglaburkolatot kapott, a házikedvencek miatt is.
A burkolatokhoz választott sötét tölgy bútorváz, a színes frontok fekete antikolt fogantyúkkal határozzák meg a lakás egész stílusát. A kiegészítők ehhez igazodnak, mint a színes szőnyeg, a fekete-piros étkezőasztal kombináció, a bárszékek, a feketére mázolt radiátorcsövek, indusztriális lámpák.

Látványtervekről korábbi bejegyzés itt és itt.

ELŐTTE:

UTÁNA: az elkészült lakás fotói:
A konyha mérete ellenére tágas, és sok-sok tárolóval felszerelt.

     
Kívánság szerint reggelizőpult került a konyha bejáratához, fölötte napi jegyzeteknek táblával. A konyha kétoldala pulttal, keskenyebb végében sütő, mikró, állóhűtővel.

A lakás színei visszaköszönnek a fehér csempéhez kombinált mozaik csíkban. Koptatott előlapú mosdószekrény, kőmosdó króm álló csapteleppel, és a barokk faragott ezüstkeretes tükör kötelező kiegészítői a stílusnak.

      A hálószoba egyik fala falközben plafonig gardróbozott, ugyanazokkal a színekkel a tolóajtónkon, belső fiókokon. A meglévő fakeretes ágy jól illeszkedik az új bútorokhoz.

      Az összes beltéri panelajtó macskaajtóval felszerelt, akadálytalan mozgását segítve a kis kedvenceknek.

      Az előszoba teljes falán lévő beépített szekrény rengeteg cuccot elrejt.


A konyha mérete miatt az étkező rész a nappaliban kapott helyet. Elfért még ide a rengeteg könyvespolc is, amin elfér a házikönyvtár összes könyve, sőt még az újonnan vásároltaknak is maradt hely. A kanapé feletti fali kihúzható lámpa mellett jó olvasni.

Számos berendezési tárgy a tulajdonosok kedvenceit is szolgálja.


Tv-állvány részlet a térelválasztó polccal és sok-sok könyvvel. Az ablaknál leválasztva íróasztal kapott helyett, kis dolgozósaroknak.

Bistro65

Bistro65 alaprajz

B65 – alaprajza

Közvetlenül a 65-ös főút mellett, Tamási Szabadság utca 97. szám alatti épület, mely eredetileg autómosó szerviznek épült és üzemelt, később használt bútor értékesítésére szolgáló üzlet szerepét töltötte be, most Bistro65 néven éled újjá.

Fontos szempont volt a bisztró kialakításakor, hogy a névhez méltóan gyors de minőségi ételekkel várja oda betérő vendégeit. A külső megjelenésben pedig a cél az épület eredeti szerkezeti elemeinek megtartása – fém tetőszerkezet, tartóváz és szerelőakna -, illetve azok design elemként való felhasználása. A fő látványt ezért a meghagyott szerelőakna adja, ahová használaton kívüli motorok kerülnek, felettük járható üvegfelülettel, alulról megvilágítva.

A stílushoz igazítva és az erős igénybevétel miatt padlóburkolatnak fahatású kőlap parkettaszerű lerakással, illetve vizuális térelválasztás végett fekete-fehér mintás cementlap kerül a pult elé és a közösségi térben a box-szerűen rendezett padok mellé. Az egységesség miatt mosdókba is ezek a burkolatok kerültek, a padlóra a fahatású lap és a cementlapok a kézmosó köré a falra is, kiegészítve az alapfalburkolatnak szánt fehér metrócsempével.

A falakat költségcsökkentési okból szeletelt téglával nem teljes felületen, hanem alsó részen-derékmagasságig- lesznek csak burkolva, visszabontott hatást keltve. A téglával nem burkolt részek sötétszürke színt kapnak. Reflektálva a fémszerkezetre a kül-, és beltéri nyílászárók fekete színűek. Az elszívás és más csövezések szintén e stílus elemeiként eredeti fém anyagukkal láthatóak maradnak.

A dekorációk és lámpák újrahasznosított anyagokból készülnek, fagerendákra szerelt spotokból, bicikli illetve motor alkatrészekből, a fali képek egykor Tamásiban zajló életképek: a cukrászda dolgozóiról, az Omnia zenekarról, mezőgazdasági munkáról, presszóról, italboltról, borbély üzletről.

A cél egy olyan vendéglátó egység Tamásiban, ahol a rohanó világban az oda betérő -akár egyedül akár baráti társasággal- minőségi időt, -ha csak egy kávét vagy ebédet, de akár az egész estét- eltölthessen.

A bejáratnál lévő terasz gyors étkezésre ad lehetőséget télen-nyáron egyaránt. A zöld növényfal valamelyest szigeteli a főútről jövő zajokat és árnyékol a nyári melegben.
A kiszolgáló térbe lépve hatalmas pult mögött sokféle étel-ital várja a betérőket – italok, szendvicsek, grill  ételek, de még egy látvány sütőnek köszönhetően BBQ ételek is szerepelnek majd az étlapon. Itt  – rohanó világhoz igazodva – bárpultos étkezőasztalok mellet lesz fogyasztható a kiválasztott étel.
A férfi és női mosdó mohafalakkal és egy könyvespolccal lettek leválasztva. A mohafal térelválasztás mellett dekorációs célt is szolgál – behozva egy örökzöld felületet az ipari környezetbe, emellett még gondozást sem igényel. Felettük egy hatalmas kijelző, mely tamási látványosságok képeit vetíti, de akár focimérkőzés is nézhető bajnokság szezonban.

A közösségi térben elhelyezett biliárd és darts, és egy retró játékgép várja majd a kikapcsolódni vágyókat. Innen nyílik a hátsó rész felé egy terasz, ahol egy tekepálya lesz kialakítva az épület hosszanti felénél.

Bistro65 logo

www.bisztro65.com

LÁSSUK a látványterveket!

A bejárat, az épület homlokzata.
Kissé megszelidítve az indusztriális elemeket a napvédők zöld színben adnak majd árnyékolást a fa pergolával a nyári melegben. Bal oldali ajtók a fogadótérbe, a jobb oldaliak a közösségi térbe vezetnek.

üzlet tervezés 3D látványterv

A terasz padlóról induló ablakainak teljes hosszában belül bárpult került, kilátással a forgalmas főútra.

üzlet tervezés 3D látványterv

Fogadótér belépéskor

üzlet tervezés 3D látványterv

A látvány BBQ sütő a pultból

üzlet tervezés 3D látványterv

RÁÁLLNI SZABAD!
A motorkerékpárok járható üveglapok alatt – felejthetetlen élményt nyújtanak!

üzlet tervezés 3D látványterv

Pénztárgép perspektíva sörcsappal

üzlet tervezés 3D látványterv

A vendég szemmel tarthatja, hogy készül számára a BBQ étel

üzlet tervezés 3D látványterv

A mosdók bejáratainak takarását mohafalak és egy könyvespolc adja.
H  o z z  e g y  k ö n y v e t – v i g y é l   e g y   k ö n y v e t !
Prospektusok Tamásiról, a tamási strandról: ezek is mind ide fognak kerülni

üzlet tervezés 3D látványterv

Grill BBQ pult

üzlet tervezés 3D látványterv

A kajütablakos ajtón keresztül belátni a konyhába

üzlet tervezés 3D látványterv

A dekoráció: bicikli kerék, váz, Tamási életképek

üzlet tervezés 3D látványterv

Motorok madártávlatból

üzlet tervezés 3D látványterv

Elegánsan takarásban a női és férfi mosdó bejárata, a mohafalak belső oldala tükrös felületű-visszatérve a asztalhoz utolsó check az outfitre…

üzlet tervezés 3D látványterv

A férfimosdó

üzlet tervezés 3D látványterv

A női mosdó

üzlet tervezés 3D látványterv

A főnök irodája, alapterülete nem túl nagy, de három főnek megbeszélést tartani ideális.

üzlet tervezés 3D látványterv

Más nézőpontból

üzlet tervezés 3D látványterv

Kilátás a főnöki székből

üzlet tervezés 3D látványterv

A közösség tér belépéskor.
Bal oldalon átjáróval a fogadó-büfé részbe. Az ajtók lezárásával nagyobb társaság szeparált rendezvényeire is alkalmas a tér.

üzlet tervezés 3D látványterv

A két fali kép: város látképe és a felnagyított biciklis térkép között remekül elfér egy legendás kerékpár.

üzlet tervezés 3D látványterv

Látvány a boxok felől: retró játékgép, biliárdasztal, és darts.
A kiszuperált kerékpáralkatrészekből készült asztalon elférnek a szerzett kupák, illetve előadás tartásához vetítésére használt notebook is.

üzlet tervezés 3D látványterv

Amikor a szellőzőberendezés csövezése is látványelem.

üzlet tervezés 3D látványterv

Kijárat a hátsó teraszra a tekepályához

üzlet tervezés 3D látványterv

Hátsó terasz napernyős kiülővel kisebb társaság részére, tekepályával

üzlet tervezés 3D látványterv

Gazdasági bejárat, parkolóval

üzlet tervezés 3D látványterv

 

Siófoki lakás – egy izgalmas alaprajz története

Nincs két egyforma alaprajz, ezért minden megbízás kíváncsisággal és lelkesedéssel tölt el.

Főleg ha még érdekes, a megszokottól eltérő is, mint ennek a siófoki lakásé.

Az eredeti alaprajz újragondolása az alábbiak szerint történt:

  • külön hálószoba és gyerekszoba
  • minden igényt kielégítő konyha
  • rengeteg beépített szekrény- tároló

A feladatot némileg nehezítette a fordított trapéz alakú alaprajz, illetve a lakás rövidebb falszakaszán elhelyezkedő két, azaz kettő! ablak.

Így került kialakításra az eredeti konyha helyén a gyerekszoba, a kamra ezúttal egy gardrób szoba szerepét tölti be. Az előszoba vízszintes kettéosztásával a lakás közepére a konyha, a bejárathoz közel az előszoba került.

Az eredetileg szobaként használt helyiségből üvegtégla fallal lett leválasztva a hálószoba, az ágy két oldalán beépített gardróbokkal, polcokkal.

A fennmaradó részen étkezőt és nappalit rendeztem be.

Minimális falbontással, funkciók felcserélésével a 65 nm-es alapterületű lakás szinte minden négyzetcentimétere kihasználásra került.

Siófoki lakás alaprajz Siófoki lakás alaprajzSiófoki lakás alaprajz Siófoki lakás látványterv

A tervek kidolgozása végső fázisába került, a felújítás-átalakítás hamarosan kezdődik.