ERKÉLY, a természettel való kapcsolat

Plusz komfortot jelent, ha a lakáshoz tartozik erkély, illetve beépítésével lakóterünket tudjuk növelni, ezzel viszont a szabadtér kapcsolatot szüntetjük meg.

Ezért megfelelő méretű lakás esetén gondosan mérlegeljük a beépítését!
Akár beépítjük, akár nem, fontos, harmonizáljon a lakás többi részével, annak stílusával, és lehetőleg az előnyeit próbáljuk meg hangsúlyozni – mint a beáramló fényt és friss levegőt, a nyugodt csöndes elvonulásra alkalmas teret, a természetközelséget.

Lakberendezőként mindenképp olyan beépítési megoldást javasolok, (természetesen mindenki az egyéni anyagi helyzetének és igényének megfelelően döntsön), amivel multifunkciós helyiséget alakíthatunk ki. Jó és rugalmas megoldás a tetszés szerint nyitható vagy zárható szerkezet, azaz mobil nyílászárók alkalmazása. Mivel praktikus és sokszínűen használható, emellett ingatlan értéknövelő hatása is van. A legfontosabb pedig, hogy bármilyen évszakban és időben élvezhetjük a természet szépségét otthonunkban.

Az erkély beépítésével kapcsolatban rengeteg inspiráció található az interneten, szakmai oldalakon, blogon, de ha szeretnék otthonunkkal harmonizáló és igényeinknek minden szempontból megfelelően berendezni, feltétlenül kérjék lakberendező tanácsát, a kivitelezéshez pedig megfelelő szakember segítségét!
Fontos ugyanis felhívnom a figyelmet a beépítéssel járó VESZÉLYEKre!
Ugyanis teljes beépítésnél-amikor lakás részévé válik – gondoljunk a radiátorok áthelyezésére és a víz és hőszigetelésre, Illetve a többletsúlyra, ami beépítéssel jár. Ilyen esetekben célszerű épületgépész segítségét kérni. Ha az alattunk lévő erkély nem beépített, vagy nem megfelelően szigeteljük le a falat, páralecsapódással és ezzel penészedéssel kell számolnunk, hosszútávon akár az épület szerkezeti károsodásával is. Nem beszélve az  alapterület növekedésével, mely  társasházi jogi kérdéseket vet fel, ezeket mindenképp tisztázzuk közös képviselővel, társasházi jogi szakértővel!

Ha leinformáltuk a technikai és jogi lehetőségeket/akadályokat, akkor következik a berendezésére szánt funkció meghatározása.

Elsődleges szempont MIRE szeretnénk használni?

Vegyük figyelembe a tájolását, mivel az Északi-hideg, szeles, a Déli-meleg, napos, ez mind nagyban befolyásolja a hasznosíthatóságát.
Általánosságban elmondható, hogy az erkély főként a nappali-étkező esetleg a hálóhoz csatlakozik, ezért egybenyitással ezeknek a helyiségeknek a méretét lehet növelni, de természetesen lehet ettől eltérő, más funkciót is kialakítani. A beépítés mindenképp a lakás alapterületének növelésével jár, ezért jogi kérdéseket is vet fel, mint a közös költség,
Mivel néhány nm-ről beszélünk, legtöbben elsődlegesen tárolóként gondolnak rá, vagyis eképp használják az erkélyt. Így kerül ki ide a létra, az összecsukható székek, a takarító és a barkács eszközök, bicikli, esetleg a ruhaszárító is, a kacatokról már ne is beszéljünk.

Ha valaki ennél többre vágyik, vagy megfogalmazódik benne a gondolat, hogy használhatóvá, esztétikusabbá tegye lakásásnak ezt a pár négyzetméterét, az alábbiak szerint rendezheti be:

  1. Erkély mint erkély!

Kis terület lévén gondolkodjunk vertikálisan! Az adottságokat kihasználva korlátra szerelhető balkonládák mellett a plafonról rögzített kampók segítségével könnyen helyezhetünk el függőkosarakban ámpolnanövényeket. Emellett hasznos felületet jelentenek az erkély falai. Egy egyszerű favázra vagy kifeszített dróthálóra néhány kampó segítségével könnyen elhelyezhetjük cserepes növényeinket, növelve a növényfelületet. Kereskedelmi forgalomban kapható állványokon és tartószerkezeteken kívül magunk is készíthetünk – kézügyességünktől függően – növények tárolására alkalmas tartókat. Csak a képzelet szab határt, mint például falra rögzített farmerzsebbe ültethető vagy faládákból kialakított állvány.

Növények telepítésekor már csak azt kell eldöntenünk, csupán gyönyörködni szeretnék, vagy esetleg élvezni is a termést, ami az erkélyünkön megterem? Ha már növényekről beszélünk.

Ezek szerint kétféle lehetőségünk van:

  1. dekorációs cél: futó-, dézsás, és balkonládákba ültetett növények (borostyán, futórózsa, vadszőlő) – nagy felületnél számolni kell a súlyával, illetve a szomszéddal is, mivel nem futtatható fel, nyúlhat át vagy rögzíthető más területén, illetve kárt okozhat vagy veszély is jelenthet.
    b) zöldségkert: balkonon tartható zöldségek, fűszernövények és gyümölcsök. Ilyenek például: paradicsom, paprika, bab, saláta, retek, spenót, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű és eper, szőlő
  2. nem kell lemondani a családi ház adta előnyökről: a konyhakertről

egyes funkciók kialakításakor vegyünk figyelembe különböző szempontokat.

  1. pihenő/relax-olvasó sarkot kanapéval, hintaszékkel, hintaággyal rendezhetjük be. Kis alapterület lévén célszerű egyedileg készíttetni vagy kisméretű, összecsukható bútorokat elhelyezni. Jó szolgálatot tesz a babzsák fotel, párnák, szőnyeg, mindezek tárolására egy vízmentes láda. helyiség méretéhez igazodjon, ne legyen túlzsúfolt.
  2. edzőterem ne gondoljunk nagy súlyos gépekre! csak szobakerékpárra gondolok, nagyobb gépek a súlyuk és méretük miatt nem jöhetnek számításba.
  3. dolgozósarkot is kialakíthatunk, de mindenképp vegyük figyelembe a számítógép miatt páramentesnek és lehetőleg szobahőmérsékletűnek kell lennie helyiségnek.
  4. étkezőként is berendezhetjük: jó szolgálatot tehet egy L alakú, sarokba épített ülőpados megoldás vagy pultos megoldással, ahol a bárpult az eredeti korlát hosszában helyezkedik el. Bárszékek kevés helyet foglalnak el, minden szempontból praktikusak.
    Faszenes GRILL használata TILOS és veszélyes!
    UTOLSÓKÉNT, DE NEM UTOLSÓSORBAN:
  5. Télikert: sokak számára kedvelt, beépítéssel kapcsolatban ez talán az első, ami az eszükbe jut. Megfelelő üvegezéssel fűtetlen (10-15 fokos helyiséget jelent, mely dísznövények (muskátli, levendula, porcsinrózsa, hibiszkusz, leander, petúnia teleltetésére), akár fűtött (20-22 fok hőmérsékletű, elsősorban trópusi növények nevelésére is megfelel) télikert is kialakítható, ez utóbb komfortosabb.

Ha mérlegelés során eldöntöttük, miként fogjuk hasznosítani erkélyünket, akkor következik a burkolatok, nyílászárók, árnyékolók és a világítás kiválasztása és az erkély új funkció szerinti berendezése.

Padlóburkolatot a kialakítástól függően tervezzük, lehet hidegburkolat (gres, kő, beton), vagy melegburkolat, mint például kezelést igénylő fa, és kezelést nem igénylő wpc burkolat vagy műfű.

Nyílászárónál az ár legfőbb befolyásoló tényezői. A méret, a nyílászáró anyaga (fa, műanyag vagy alumínium) a nyithatóság bukó-toló vagy harmonikaajtónak, esetleg fix üvegezés. Ez utóbbit fontos figyelembe venni, mert más és más a helyigényük. Megemlíteném: jó, ha eltávolítható nyáron, amikor szeretnék, hogy beáramoljon a friss levegő akadály nélkül. A szín mellett szempont az üvegezés minősége, illetve két- vagy háromrétegű. Mivel ez nagyban befolyásolja a hőszigetelő értékét is, ennek főleg télen a hidegben-hóban és nyáron az esős időben van jelentősége.

Árnyékolás a felesleges hő és fény ellen nyújt védelmet, fontos, hogy megfelelőt válasszunk. Itt is több szempont szerint érdemes gondolkodni, mindnek van előnye-hátránya, a szerelhetőségét tekintve egyszerű vagy szakértelmet kíván.

  1. Elsőként a belső árnyékolókra térnék rá, mivel ezek házilag is könnyen, egyszerűen kivitelezhetőek, ezek a: reluxa, rolók, függönyök. Főképp a betekintéstől, a kíváncsi tekintetektől nyújtanak védelmet, kivétel képez a speciális szövésű függöny, az ún. blackout, mely teljes fényzárást tesz lehetővé illetve a tűző napsugaraktól is véd. De beáramló hőtől kevésbé.
  2. A külső árnyékolást tekintve vannak kevésbé költséges és drága megoldások.

Talán a legegyszerűbb a napernyő, mely praktikusan nyitható és összecsukható, ha nem használjuk, ápolása és tisztítása is egyszerű. Emellett megemlíteném a napvitorlát, mely két-három vagy több ponton feszített vászon, napsugarak, eső ellen ad védelmet. Mindkettőnél figyeljünk arra, hogy erős szélben korlátozott a használatuk.
A napellenző felszereléséhez már szakmai segítségre van szükség, viszont hazai forgalmazóktól rengeteg szín és anyag, illetve klasszikus hajtókaros vagy motoros közül is választhatunk. Ráadásul egészen kisméretű erkélyekre is találunk megoldást!
A napháló, beltéri rolóhoz hasonló szerkezet, viszont ezt az ablak külső felére szerelik, így a napfényt és melegét nem engedi be az ablakon át a szobába.

A leghatékonyabb árnyékolási megoldás a redőny és a zsaluzia, és talán a legköltségesebb is a napfény, a hő elleni védekezésben. Viszont a redőnynek megemlítendő a biztonságtechnikai alkalmazása, illetve télen és nyáron hőszigetelő hatású. Élettartamukat tekintve idő és időjárásállóak. Mindkettő kézi illetve motoros mozgatással is szerelhető.

Világítás kialakításakor figyeljünk, hogy IP szabványnak megfelelően fali vagy függőlámpákat is használhatunk. A legjobb megoldás napelemmel működő, mely sötétedéskor bekapcsol. A sok természetes fény miatt, itt inkább a hangulatvilágításnak van létjogosultsága.