Minden, amit tudni akarsz a HOME OFFICE-ról! 1. rész

Home office

Kép: freepik.com

HOME OFFICE – A VALÓRA VÁLT ÁLOM?

Egyre több iparágban, munkahelyen dolgoznak az emberek otthonról, világszerte egyre népszerűbb, illetve a jelenleg kialakult egészségügyi helyzet is hozzájárul a terjedéséhez: home office, vagyis otthonról végzett munka, de mit is jelent valójában? Ki tud dolgozni otthonról?

A home office azt jelenti, hogy a munkavállaló rendes körülmények között napi szinten utazna az irodába, munkahelyére és ott napi 8 órában és meghatározott időintervallumban letudná a munkát, h e l y e t t e az otthonából vagy más távoli helyről végzi el feladatait akár kötetlen munkaidőben, rugalmas munkaidő beosztással.
Nevezik távmunkának is. Van olyan, aki csak heti 1-2 napot dolgozik így, illetve olyan is, aki az ideje 100%-ban otthonról látja el munkáját.
Ide sorolhatjuk a digitális nomádokat, ami igazából egy életforma, a munkájukat bárhová magukkal tudják vinni, és ehhez sem irodában, sem otthon nem kell ülniük.

Ahol csak egy laptopra van szükséged!

Ezekre a munkakörökre jellemző (a teljesség igénye nélkül):
– online marketing
– telemarketing, telesales
– support, helpdesk, ügyfélszolgálat
– adminisztrátor, személyi asszisztens
– informatikus, programozó, alkalmazás fejlesztő
– grafikus, designer
– tervező, építész
– szerkesztő
– újságíró
– blogger, influencer
– freelancer
– magántanár
– fordító

Több tanulmány igazolja, hogy a cégeknek jelentős költségcsökkentéssel (ingatlanbérlés, irodakialakítás), az alkalmazottak részéről a termelékenység és a lojalitás növekedésével jár (a munkavállalónak személyes szabadság és munkáltató részéről nyújtott bizalom által).
Az előnyök és hátrányok mérlegelése előtt lássuk kinek való egyáltalán a távmunka, illetve mi a tárgyi és személyi feltétele az otthoni munkavégzésnek a hónod alá csapott laptopon kívül!

A home office kinek való és kinek nem?
Egyszerre lehet motiváló és kihívásokkal teli munkaforma. Ezért annak való, aki tud a maga főnöke lenni, saját időbeosztás szerint képes dolgozni úgy, mintha csak a munkahelyén ülne. Itt nincs törzsidő, a munkarend kötetlen, rendkívüli tudatosság és fegyelmezettség szükséges a napi feladatok elvégzéséhez.

Lógósoknak és munkamániásoknak veszélyes terep!

A home office feltételei
I. Tárgyi feltételek

1. hely:
A többi otthoni tevékenységtől (főzés, tévézés, pihenés, családdal való együttlét) külön hely szükséges. Amennyiben nem áll rendelkezésre külön szoba, valamelyik helyiség sarkában is kialakítható. Fontos, hogy a külső zajoktól, zavaró tényezőktől elszigetelhető legyen, hogy ne zavarja a munkára való koncentrálást, telefonálást, megbeszélést.
2. nagy sebességű internet
A munkahely távoli eléréséhez, zökkenőmentes és biztonságos munkavégzéshez elengedhetetlen.
3. alkalmazások
A vállalati ügyviteli programon kívül távoli csatlakozáshoz szükséges szofver, például: vpn, a munkatársakkal és ügyfelekkel való kommunikációhoz például: Facetime, Messenger, Skype, Viber, Zoom, Teams, és egy megbízható levelezőprogram
4. egyéb kellékek
A laptop képernyője nem alkalmas hosszú távon képernyő előtti munkához, nem tesz jó a szemnek, ezért hasznos egy jó felbontású monitor, emellett szükség lehet konferencia vagy videóhívásokhoz hangszóróra, mikrofonra, fejhallgatóra, és természetesen egy mobiltelefonra.

II. Személyi feltételek
1. kapcsolatok
: együttműködés munkatársakkal és ügyfelekkel, érdemes alkalmanként személyes találkozókat, közös ebédeket szervezni a magány és az elszigeteltség elkerülése ellen.
2. munka-magánélet szétválasztása: a gép leállításával az agyunkat is le kell tudni állítanunk munkáról a „család-funkció”-ra kapcsolva.
3. zavaró tényezők: otthoni munka beteg gyerekkel, vagy csenget a postás..na ilyenkor szokott hívni a főnök is!
4. önmotiváció: a napi-heti időbeosztás betartása, nincs „ma reggel kicsit lustálkodom még” vagy „ma inkább 10.00 kor állok neki a feladatoknak” duma!
5. elszámolhatóság: időbeosztás szerinti munkavégzés, jegyezd fel: mivel-mikor-meddig foglalkoztál, ebből nemcsak a főnök, hanem te is láthatod mennyire voltál hatékony!

folyt.köv.