TV2 – Újratervezés – csákvári ház látványtervei

Alaprajz szervezése:

Családmodell: fiatal anyuka 4 gyerekkel: 3 éves fiú 5 éves kislány és korábbi kapcsolatból 9 éves lány éves 11 éves fiú

Adott egy vidéki 62 m2 alapterületű parasztház. Hármas osztású tagolással, középen előtérből nyíló fürdővel, balra és jobbra egymásból nyíló szobákkal. Van egy hátsó rész kamra és a verandáról nyíló feljáró. A házhoz csatlakozik egy 1 méter széles hosszú veranda, szigeteletlen vékony falazattal és portálüvegezéssel, mely nem beépíthető.

Az előtér/előszoba kicsi, bútorozásra sem alkalmas, elsősorban közlekedőül szolgál, innen nyílik a fürdő és a szobák ajtói is, ide fali cipőtartó, és fali fogas kerül, ezért a verandára egy cipőtárolós pad került.

A fürdő mérete kicsi, átrendezéssel funkcionálisabb lett. A kád az ablak alá, balra a mosdó, a sarokba a bojler alatta tárolóval, szemközti falnál egy monoblokkos wc és ajtó mellett törölközőradiátor fért el.

A ház utcafronti, legnagyobb alapterületű 20 m2-es szobájába került egy légtérbe a konyha-étkező-nappali. A helyisége nem osztható, mivel egyetlen ablaka van az utcára néz, illetve az ajtó helyzete és a rendelkezésre álló alapterület miatt sem vágható ketté. A konyha szokásos (meglévő) gépekkel felszerelt: szabadon álló hűtő, sütő, mikró, főzőlap, páraelszívó, mosogatógép, illetve ide kerül pult alá a mosó és szárítógép is, mert a fürdőben nincs elég hely.

Fontos szempont volt, hogy a gyerekeknek (elsősorban a nagyoknak) külön szobája legyen.

A hátsó részben került kialakításra a falazat újraépítésével, a kamra és a padlásfeljáró résszel történő bővítéssel három normál méretű hálószoba. A lányok és a fiú szobáját Click Wall=modul fallal választottuk ketté. Ez egy könnyen és gyorsan szerelhető falazat, különböző színekben és felületekkel rendelhető (itt tervezett: világos beton hatás), felülete könnyen tisztítható-mosható és erős-strapabíró felülettel rendelkezik. Több helyiséget nem lehetett kihozni a rendelkezésre álló négyzetméterekből, mert az adottságok miatt nem lehetett több nyílást sem kialakítani.

Az előtérből nyíló szoba az anyuka és a 3 éves fiú hálója, ők még együtt alszanak, ezért kerültek egy szobába. A faldekoráció autós fiús falmatrica a kisfiú ágya mögötti falon, az anyuka ágya felett az utcai szoba felszedésre került tömörfa parkettájából készült egyedi -diy- fali dekoráció került. Sajnos a szoba fa parkettája nagyon elhasználódott, korhadt volt, az ép parkettákból újrahasznosítással csak ennyit sikerült megmenteni.

Az első hálóból nyílik a másik hálószoba, ami az 5 és 9 éves lányoké lesz. Az elbontásra nem került kémény által lezárt rész polcozásra kerül. A kémény táblafestéket kap, ide lehet firkálni. Az emeletes ágy mögé a falra szivárványos felhős falmatricát, a nagylány íróasztala fölé képkeretekből álló faldekort terveztem.

A 11 éves fiú a ház végében található, verandáról egy üvegezett teraszajtóval nyíló (kamra-feljáróval bővített) hálószobát kapta. A régi feljáró ajtói helyére ablak került, a feljáró szigetelt felhajtható padlásfeljárót kapott. A fiú Marvel rajongó, dekoráció posztertapétában és képekben köszön vissza.

Bútor és burkolatválasztás:

A kivitelezési idő rövidsége miatt elsődleges szempont volt, hogy raktárról azonnal beszerezhető burkolatok, berendezések, és kész bútorok legyenek, melyek maximum a helyszínen összeszerelést igényelnek. Emellett fontos volt az is, hogy ár-értékben megfelelőek, jó minőségűek legyenek, kiállják az idő próbáját, és természetesen összességében esztétikus, családnak tetsző otthon legyen.

A ház típusát tekintve parasztház, a vidékies hangulatot a famintás vinyl padló, színes cementlap és kiegészítők: fém lámpa, fa bútor és rongyszőnyeg adja, de a kornak megfelelő modern bútorozást kapott.